Pelēkie zirņi – ne tikai svētku laikam

Pelēkie zirņi – ne tikai svētku laikam

Pelēkie zirņi ir viens no ēdieniem, ko Latvijā ierasts ēst Ziemassvētkos un gadumijā. Šajā laikā zirņu ēšanu saista ar dažādām tradīcijām un ticējumiem, piemēram, tiek uzskatīts, ka to notiesāšana nākamajā gadā atnesīs naudu, veselību un pasargās no asarām. Lai arī saujiņa zirņu diez vai spēs atnest milzu bagātības, zināma daļa patiesības šajos ticējumos ir, jo veselībai pelēkie zirņi patiešām nāks par labu. Kāpēc tos vajadzētu ēst ne vien svētkos, bet arī ikdienā – par to uzzināsiet šajā rakstā.

Latviešu tradicionālais ēdiens – pelēkie zirņi – ir veselīgs un uzturvielām bagāts produkts, kas satur daudz šķiedrvielu un olbaltumvielu. Tāpat tajos ir daudz vitamīnu, īpaši B1. Zirņos ir arī daudz antioksidantu un vielu, kam piemīt pretiekaisuma iedarbība.Tas ir unikāls, mūsu valstij raksturīgs produkts. Jāpiebilst, ka pelēko zirņu šķirne “Retrija” pat ir iekļauta Eiropas Savienības Nacionālo produktu reģistrā. Zirņu kvalitatīvās īpašības nodrošina tieši Latvijas augsnes un klimatiskie apstākļi. Svarīgas ir gadiem izstrādātās prasmes šī kultūrauga audzēšanā un ievākšanā, lai nodrošinātu gan kopražas pieaugumu, gan produkta kvalitāti. 

Pelēkie zirņi, tāpat kā jebkuri citi pākšaugi, ir piemērots produkts cilvēkiem, kas vēlas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem un uzturēt sevi formā. Tajos esošās olbaltumvielas, šķiedrvielas un saliktie ogļhidrāti rada sāta sajūtu uz ilgāku laiku, palīdzot izvairīties no nevajadzīgu kaloriju uzņemšanas. Tāpat pākšaugos esošās šķiedrvielas mazina aizcietējumus, palīdz stabilizēt cukura līmeni asinīs, kā arī samazināt holesterīna līmeni. Šīs īpašības piemīt dažādiem pākšaugiem, ne tikai pelēkajiem zirņiem. Pākšaugi ir vērtīgs dzelzs avots. Tāpat tajos ir varš, magnijs, mangāns cinks un fosfors.

Lai zirņi lieliski garšotu un tos ar lepnumu varētu likt svētku galdā, nepietiek ar apziņu par to, ka tie ir veselīgi. Zirņi pareizi jāizvāra.

Tas, ka neesi vienkārši izvārītu pelēko zirņu cienītāju vidū, kā arī nemīli tos ēst ar žāvētu gaļu vai speķi, nebūt nenozīmē, ka nevari baudīt šo vērtīgo produktu citos veidos. Piedāvājam iepazīties ar vairākām receptēm, kas ļaus atsvaidzināt svētku mielastu, pasniedzot tos citādāk, nekā ierasts, kā arī pavērs iespējas dažādot ikdienas ēdienkarti un ēst latviešu tradicionālo pākšaugu daudz biežāk, no tā nenogurstot.

Pēcsvētku pelēkie zirņi ar rīsiem un lazdu riekstiem

Latviešu ticējumi vēsta, ka Ziemassvētku vakarā un Jaunajā gadā jāizēd visi pelēkie zirņi, kas ielikti šķīvī, citādi nākamajā gadā birs asaras un nebūs naudas. Tomēr, ja svētku galdā celta tik prāva bļoda zirņu, ka visus gribēdams nevar apēst, tos var likt lietā kādā citā maltītē, piemēram, pievienojot rīsiem. 

Nepieciešamās sastāvdaļas

100 g pelēkie zirņi

100 g rīsi

200 g dažādas sēnes

1 sīpols

1 ķiploka daiviņa

 timiāns

 jūras sāls

 pipari

1 laims

 olīveļļa

30 g Parmezāna siers

30 g lociņi

2 ĒK lazdu rieksti

Uzvāra sālsūdeni un izvāra rīsus. Sagriež sēnes nelielos gabaliņos, bet sīpolus un ķiplokus griež plānās šķēlēs.

Sasilda pannu, uzlej olīveļļu un apcep sīpolus un ķiplokus. Pievieno sēnes un cep līdz zeltaini brūnas. Tad pievieno sāli, piparus un timiānu.

Iejauc sagatavotos rīsus un zirņus, kā arī olīveļļu un laima sulu.

Pasniedz ar rīvētu Parmezāna sieru, sakapātiem lociņiem un apceptiem lazdu riekstiem.

Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem

Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem ir latviešu nacionālās virtuves klasika. Tie ir piemēroti ne tikai, lai tos celtu galdā ikdienā, bet arī latviskos godos.

Nepieciešamās sastāvdaļas

250 ml pelēkie zirņi

500 ml ūdens

1 sīpols

2 žāvētas krūtiņas šķēles

pēc garšas sāls

pēc garšas melnie pipari

Pelēkos zirņus pa nakti liek mērcēties aukstā ūdenī. Nākamajā dienā no zirņiem nolej ūdeni un tos noskalo tekošā ūdenī.

Katlā lej tīru ūdeni, ieber zirņus un vāra apmēram 40-50 minūtes, līdz tie gatavi. Sāli pievieno, kad zirņi gandrīz gatavi. Ik pa laikam noņem putas, kas veidojas, zirņiem vāroties katliņā. Ja ūdens izvārās, tad pievieno papildu vārošu ūdeni.

Kamēr zirņi vārās, sīpolus un žāvētās krūtiņas šķēles smalki sagriež.
Sakarsē pannu bez eļļas un dažas minūtes apcep gaļu, tad pievieno sīpolus. Cep, līdz sīpoli un gaļa kļuvuši zeltaini brūni. Beigās pievieno svaigi maltus melnos piparus.

Gataviem zirņiem nolej ūdeni, tos nokāšot sietā. Tos ieber atpakaļ karstajā katlā, uzliek vāku un ļauj zirņiem 5 minūtes atpūsties.

Pasniedzot uz zirņiem liek karoti ar sacepto gaļu un sīpoliem.

Zirņu zupa ar tomātiem un sīpoliem

Zirņu zupa ar tomātiem, iespējams, nav izplatītākā kombinācija, tomēr reizēm der izmēģināt arī ko jaunu! 

Nepieciešamās sastāvdaļas

½ glāze zirņi

2 gab. nelieli burkāni

1 gab. tomāts

1 gab. mazs sīpols

1 TK sviests

Zirņus iemērc aukstā ūdenī uz 1 stundu.

Burkānus nomizo un sarīvē.

Tomātus sagriež šķēlītēs, sīpolu – gredzenos un liek vārīties kopā ar zirņiem, līdz gatavs.

Pirms pasniegšanas pievieno sviestu.

Zirņu pikas

Ļoti laba recepte, ja kartupeļu vietā gribas izmantot ko citu. Var ēst gan ar salātiem, gan dažādām mērcēm. Ļoti labi garšo vienas pašas ar rūgušpienu, pienu vai paniņām. Sātīgs un tradicionāli gards ēdiens.

Nepieciešamās sastāvdaļas

200 g pelēko zirņu

100 g kartupeļu, nomizoti

60 g žāvēta speķa, sagriezts mazos kubiņos

30 g sīpolu, smalki sasmalcināti

50 g kaņepju sviesta

Sāls

Mērcētus zirņus un nomizotus kartupeļus atsevišķi vāri mīkstus, nokās un divas reizes samal gaļas mašīnā. Samaisi kopā.

Sakarsētā pannā liec cepties sīpolu un speķi, līdz tie gatavi. Pieliec kartupeļu un zirņu masai. Pievieno kaņepju sviestu, sāli un samīci.

Masu sadali gabaliņos un savel pikās. Liec dziļā vai lēzenā traukā.

Trīs zirņu ēdieni Ziemassvētkiem

Ziemassvētki tradicionāli asociējas ar gardu maltīti ģimenes lokā, kad galdā tiek celti dažādi kārumi. 

Zirņu salāti

Nepieciešamās sastāvdaļas:

Pelēkie zirņi – 200 g

Kūpināta gaļa – 100 g

Gurķis (garais) – 1 gab.

Sarkanā paprika – 1 gab.

Sarkanais sīpols – 1 gab.

Mērcei:

Skābais krējums – 200 g

Lociņi – 100 g

Mārrutki – 1 tējk.

Sāls, pipari – pēc garšas

Novāri zirņus.

Papriku, sīpolus, gurķi un kūpināto gaļu sagriez zirņu lieluma kubiciņos, sajauc un pievieno atdzesētus zirņus.

Pagatavo mērci:

Sagriez lokus, sajauc ar skābo krējumu un mārrutkiem.

Pēc garšas pievieno sāli un piparus.

Salātus pārlej ar mērci.

Pelēko zirņu zupa

Nepieciešamās sastāvdaļas:

Žāvētas cūkgaļas ribiņas – 500 g

Pelēkie zirņi – 200 g

Miežu putraimi – 100 g

Sīpols – 1 gab.

Ķiploks – 1 gab.

Burkāns – 1 gab.

Sviests – 2 ēdamk.

Ūdens – 2 l

Lauru lapa – 1 gab.

Sāls, pipari – pēc garšas

 Sagriez sīpolus, ķiplokus un burkānus kubiņos, apcep sviestā.

Ribiņas sadali pa vienai un pievieno dārzeņiem, sautē 3 minūtes.

Pielej dārzeņiem un gaļai ūdeni, sāc vārīt zupu.

Pievieno pelēkos zirņus un vāri līdz zirņi kļūst mīksti.

Pieliec lauru lapu un miežu putraimus un vāri vēl 10 minūtes.

Ja nepieciešams, pieber sāli un piparus.

Asumiņam var pievienot arī čili pulveri.

Pasniedz siltu ar vai bez krējuma un zaļumiem.

Pelēko zirņu sviests

Nepieciešamās sastāvdaļas:

Sviests – 180 g

Pelēkie zirņi – 100 g

Baziliks – 1 sauja

Ķiploks – 2 – 3 daiviņas

Čili pulveris – ½ tējk.

Baltvīna etiķis – ½ tējk.

Sāls, pipari – pēc garšas

Izkausē sviestu un lej blendera krūzē.

Pievieno vārītus pelēkos zirņus, kā arī ķiploku, čili, baziliku un etiķi.

Samal viendabīgā masā, pieliec sāli un piparus.

Lielisks sviests, ko smērēt uz grauzdētas maizes.

Kā mazināt gāzu veidošanos pēc pākšaugu lietošanas uzturā

• Mērcējot pupas vai zirņus, pamaini ūdeni un pirms vārīšanas tos noskalo.

• Lieto tos nelielā daudzumā, lai zarnās nonāk neliels daudzums nesagremojamo ogļhidrātu.

• Pākšaugu sagremošanu atvieglos pienskābi saturoši produkti, piemēram, raudzēts piens pie pelēkajiem zirņiem būs tieši laikā.

• Pievieno pākšaugu ēdieniem ķimenes, kas mazina gāzu veidošanos.

• Lieto pietiekami daudz ūdens un nodarbojies ar fiziskām aktivitātēm – tā palīdzēsi zarnu traktam tik vieglāk galā ar lielo šķiedrvielu daudzumu.

• Lieto alfa – galakatozidāzi saturošus preparātus (ferments, kas šķeļ pākšaugos esošos oligosaharīdus), kas palīdzēs sagremot ogļhidrātus un mazinās to rūgšanu zarnu traktā. 


Lai jauka diena!