Virtuves dēlīšu izvēles iespējas

Virtuves dēlīšu izvēles iespējas

Virtuves dēlīšu izvēles iespējas

Virtuves dēlītis ir atrodams gandrīz jebkura cilvēka virtuvē, jo tas ikdienas gatavošanas procesā ir neatņemama sastāvdaļa. Dēlītis ir vajadzīgs, lai uz tā sagrieztu, sasmalcinātu vai vienkārši uzliktu kādu produktu. Lai arī liekas, ka tas ir ļoti primitīvs izgudrojums, tomēr, iegādājoties jaunu virtuves dēlīti, būtu jāpievērš lielāka uzmanība nevis jāpaņem pirmais dēlītis, ko veikalā ierauga, jo to piedāvājuma klāsts ir ļoti plašs – sākot no to izmēriem, materiāla un beidzot ar paredzēto pielietojumu. Protams, vietējā piemājas veikaliņā nebūs nekāda lielā izvēle, visticamāk tur būs atrodams tikai vidēja izmēra plastmasas dēlītis. Bet, ja savai ikdienas ērtībai un kvalitātei tiek pievērsta pienācīga uzmanība, tad noteikti plastmasas dēlītis nebūs tā labākā izvēle, bet par to tālāk šajā rakstā.

Specializētajos virtuves piederumu veikalos un interneta lapās ir pieejami daudz un dažādi virtuves dēlīšu veidi. Kā neapjukt plašajā piedāvājumā un saprast to, kas konkrēti man būs vislabākais? Jāsāk droši vien būs ar to, kādam pielietojumam dēlītis tiks izmantots. Nereti virtuvē lielākoties tiek izmantots tikai viens dēlītis, tomēr noteikti prātīgāk būs, ja katram izmantošanas mērķim būs savs dēlītis – maizei, gaļai, zivīm, dārzeņiem. Veikalos speciāli šiem iedalījumiem ir pieejami virtuves dēlīšu komplekti, jo nebūs prāta darbs uz viena un tā paša dēlīša griezt jēlus jūras vai gaļas produktus un pēc tam sieru. Lai arī liekas, ka dēlītis ir rūpīgi nomazgāts, tomēr ar nazi iegrieztajās vietās uzkrājas baktērijas, kas pēc tam var nonākt pagatavotajā ēdienā.

Koka dēlīši ir vieni no izplatītākajiem dēlīšu veidiem, jo to kalpošanas mūžs ir ilgs, kā arī tie ir izgatavoti no dabīga materiāla, visbiežāk no kļavas vai arī bambusa. Pēdējos gados koka dēlīši vairs nav vienkārši koka gabals, kas ir noslīpēts, lai to varētu lietot virtuvē. Tie tiek gatavoti ar dažādiem dizaina elementiem, kas padara katru dēlīti unikālu un personalizējamu. No koka tiek gatavoti maizes dēlīši, kas sastāv no divām daļām – augšējā daļa ir ar caurumiņiem, lai maizes drupačas iekristu dēlīša apakšējā daļā – tādā kā kastē, lai pēc tam būtu viegli šīs drupačas savākt. Koka dēlīši nereti sastāv arī no vairākiem stāviem, kas ir savienoti – šie parasti tiek izmantoti ēdienu pasniegšanai – sieru, augļu un dažādu citu produktu, piemēram, picu servēšanai.

Plastmasas dēlīši pēdējos gados ieņem līdera pozīcijas, jo tiek rūpnieciski pagatavoti no materiāla, kas ir ilgmūžīgāks un lētāks. Lai arī daudziem cilvēkiem ir uzskats, ka no plastmasas pagatavotie dēlīši ir kaitīgāki, tomēr vienmēr ir iespēja izvēlēties profesionālos veikalos iegādājamus dēlīšus, kas ir izgatavoti profesionālām vajadzībām – to sastāvs ir blīvāks, tie ir biezāki par standarta koka dēlīšiem, kā arī to virsma ir ilgmūžīgāka par tiem dēlīšiem, kas ir iegādājami lielveikalos par daudz zemāku cenu. Lielveikalos iegādātajiem plastmasas dēlīšiem diezgan ātri rodas iegriezumi, kā arī nereti tie mēdz iekrāsoties no produktu sulas. Protams, dēlīti ir jākopj, pēc katras reizes rūpīgi jānomazgā, tomēr, kad iegriezumi ir saradušies pārāk daudz, tīrīšana vairs nepalīdzēs – dēlītis ir jānomaina.

Silikona dēlīši ir elastīgi, tos var saliekt, lai, piemēram, sagrieztos dārzeņus varētu ērti iebērt katlā vai bļodā, nenoberot daļu produkta uz galda. Silikona dēlīši ir plāni, tie ir izgatavoti no neslīdīga materiāla, kas ļauj droši smalcināt produktus, jo tas neslīdēs pa galdu.

Stikla, granīta un keramikas dēlīši virtuvē nav sastopami pārāk bieži, lai arī tiem radīt bojājumus, kur krāties baktērijām, ir daudz grūtāk nekā koka vai plastmasas dēlīšiem. Lai arī šie materiāli ir daudz higiēniskāki, tomēr tie nav elastīga virsma, uz tiem nevar klapēt gaļu, nereti rodas ausīm nepatīkama skaņa, kad nazis saskarās ar dēlīša virsmu, kā arī ļoti ātri notrulinās naža asmenis. Tāpēc nereti šie dēlīši kalpo kā interjera aksesuārs vai ēdiena pasniegšanas trauks.

Neatkarīgi no tā, kāda materiāla dēlītis ir izvēlēts, to kopšanai ir jāpievērš liela uzmanība. Plastmasas, silikona, stikla, granīta un keramikas dēlīšus ir ērti magāt trauku mazgājamā mašīnā, koka dēlīšus ir jāmazgā ar rokām karstā ūdenī, lai maksimāli izmazgātu ēdiena paliekas un atstātos mikroorganismus. Pirms dēlītis tiek nolikts glabāšanā, tie ir rūpīgi jānoslauka un jānožāvē, jo baktērijām patīk mitra vide. Lai dēlītis kalpotu ilgāk, un lai samazinātu baktēriju daudzumu, noteikti nevajadzētu uz viena un tā paša dēlīša griezt jēlus produktus un pēc tam maizi vai termiski apstrādātus ēdienus. Ja esi nonācis pie brīža, kad jāiegādājas virtuves dēlītis, noteikti izvēlies iegādāties trīs dēlīšus vai dēlīšu komplektu, lai katra ēdiena veidu varētu griezt uz sava dēlīša – tādejādi pasargāsi sevi un savu ģimeni no nevajadzīgām baktērijām.


Lai jauka diena!